icon
icon
Draai het wiel & klik erop voor effecten
Drugswiel

Ontdek het drugswiel

Het Drugswiel is een uniek model dat op een heldere en gestructureerde manier inzicht biedt in de werking en effecten van verschillende middelen. Het helpt zowel professionals als andere geïnteresseerden om middelengebruik beter te begrijpen.

Het model is opgebouwd uit zeven segmenten: stimulantia, empathogenen, hallucinogenen, dissociatieven, verdovende middelen, opioïden en cannabinoïden. In de middelste ring vind je zowel klassieke drugs als nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). In het midden van het wiel combineren we de classificaties en richten we ons op polydrugsgebruik en de effecten van het mixen van middelen.

Door deze indeling biedt het Drugswiel waardevolle inzichten in hoe verschillende middelen werken – zowel afzonderlijk als in combinatie.

Lees meer en downloads

Meer informatie

Het Drugswiel is ontwikkeld om een helder overzicht te bieden van de meest voorkomende psychoactieve middelen, gebaseerd op hun werking en gebruiksfunctie. Het model is niet statisch of volledig – de middelenmarkt is voortdurend in beweging en elk jaar worden er in laboratoria nieuwe Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) ontwikkeld.

Toch biedt het wiel een praktisch en overzichtelijk kader waarmee zowel professionals als geïnteresseerden beter inzicht krijgen in de diverse categorieën van middelen.

Naast het Drugswiel is er ook een Effectenwiel, waarin de meest voorkomende effecten en risico’s per categorie worden opgesomd. Net als het Drugswiel is dit geen uitputtende lijst, maar een waardevol hulpmiddel voor hulpverleners en andere belangstellenden om inzicht te krijgen in de werking en impact van verschillende psychoactieve stoffen.

Hoe gebruik je het Drugswiel?

Je kunt het Drugswiel op verschillende manieren inzetten:

  • Psycho-educatie – Gebruik het wiel om doelgroepen te informeren over middelen en hun werking en het gesprek te voeren over de functie van gebruik.
  • Trainingen en workshops – Een visueel en gestructureerd hulpmiddel om kennis te delen met professionals en hulpverleners.
  • Presentaties en preventieprogramma’s – Draagt bij aan bewustwording en risicobeoordeling binnen diverse settings. Ook vormt het wiel een mooi startpunt voor een gesprek over middelen en polymiddelengebruik.
  • Hulpverlening en begeleiding – Geschikt voor één-op-één gesprekken om patronen in middelengebruik te bespreken en inzicht te geven in de effecten van verschillende combinaties.

Lees meer